Pysy pystyssä-kampanja 11. – 18.1.2024

Pysy pystyssä -kampanjan tarkoituksena on muistuttaa, että liukastumisia voi vähentää omilla toimilla ja valinnoilla. Joka kolmas suomalainen liukastuu talven aikana – kaatumisen voi ehkäistä pienillä teoilla.

Seitsemän vinkkiä pystyssä pysymiseen talven liukkailla (kotitapaturma.fi):

1. Valitse kengät kelin mukaan.
Kengät vaikuttavat pystyssä pysymiseen. Piikkikorot ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Kiinnitä kenkien valinnassa huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin.

2. Käytä liukuesteitä.
Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Ota kauppaan mukaan ne kengät, joiden kanssa ajattelit esteitä käyttää. Liukuesteiden lisäksi myös nastakengät ovat oiva valinta liukkaille.

3. Varaa aikaa matkoihin.
Joka kuudes liukastuminen johtuu kiireestä, jolloin asiat jätetään viime tippaan. Kiire vaikeuttaa ennakointia, varautumista ja etukäteissuunnittelua, jotka ovat kaikki tärkeitä liukastumisen ehkäisyssä.

4. Tarkista jalankulkusää.
Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päällä on vettä tai lunta. Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkusäästä. Tarkista varoitukset ennen ulos lähtemistä ja varaudu sen mukaan.

5. Anna palautetta kunnossapidosta.
Pihojen ja katujen lumien auraus, hiekoitus ja valaistus vaikuttavat turvallisuuteen talvikeleillä. Jos näissä on puutteita asuintalosi tai työpaikkasi piha-alueilla, anna palautetta huoltoyhtiölle.

6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.
Väsyneenä ja alivireiseinä tarkkaavaisuus heikkenee ja liukastumisalttius kasvaa. Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä.

7. Keskity kävelemiseen.
Tarkkaamattomuus aiheuttaa kaatumisia, kun huomio on liikaa jossain muussa kuin kävelyyn keskittymisessä – esimerkiksi puhelimessa. Silloin ei ehdi varoa hiekoittamattomia, epätasaisia ja liukkaita kohtia.

Yksi tärkeimmistä liukastumis- ja kaatumistapaturmien ehkäisykeinoista on liikunta.

Kaiken ikäisten kannattaa pitää huolta omasta liikkuvuudesta ja lihaskunnosta ja

tasapainosta. Iän myötä lihaskunnon ja luuston heikentyessä kasvaa erikoissairaanhoitoa vaativien liukastumisen aiheuttamien vammojen todennäköisyys, ja tyypillisimpiä sairaalahoitoa vaativia liukastumisen aiheuttamia vammoja ovat erilaiset pään vammat sekä raajojen murtumat.

Lue lisää Pysy pystyssä kampanjasta ja tee Pysy pystyssä-testi. Vastaa testin jälkeen palautekyselyyn ja osallistu palkintojen arvontaan!

Linkki sivulle:

Pysy pystyssä – Kotitapaturma.fi
Liukastumiset kuriin – käyttökokemuksia liukuesteistä – Kotitapaturma.fi