Luusuan kyläseura ry

Luusuan alue sijaitsee Kemijärven etelärannalla. Sana Luusua tarkoittaa joen niskaa, paikkaa missä järvi vaihtuu joeksi. Alueella sijaitsevat luonnonkauniit Luusuan, Juujärven ja Raajärven erämaiset kylät.

Kemijärvellä, Luusuan kylässä on asuttu jo esihistoriallisena aikana. Neitiharjulla olleista kivi- ja rautakautisista asuinkentistä löytyneet esineet kertovat, että alueella on asuttu jo n. 5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Asuinkenttien lukuisat kerrokset, sekä löydetyt ”rautasulatot” todistavat esihistoriallisen asutuksen jatkuneen aina rautakaudelle n. 1100 -1200 luvuille saakka. Kun lappalaiset asuivat myöhemmin samoilla kentillä ja ensimmäinen lantalainen asukas muutti Luusuansaareen vuonna 1654, voidaan todeta, että Luusuan kylällä on harvinainen n. 7000 vuotta vanha, yhtäjaksoisesti kestänyt kylähistoria.

Luusuan – Juujärven kyläkirja valmistui 11.4.2010. Puolentoista vuoden urakka oli saatu näin päätökseen. Eteläisen Kemijärven historiasta kertova tuhti tietopaketti oli nyt saatavilla.

Luusuan ja lähialueen palvelut ovat monipuoliset. Yrityksiä löytyy monilta aloilta. Täältä löytyy monenlaista alkutuotannosta aina palveluammatteihin saakka.

Vaikka säännöstelypadot 1960-luvulla muokkasivat maisemaa, on luonto vaaroineen ja vesistöineen metsien lomassa edelleen upeaa nähtävää kaikkina vuodenaikoina. Marjastus, metsästys, luonnossa vaeltaminen, kalastus, kaikki on täällä mahdollista.

Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä Luusuan kyläseuran kotisivuille