Tohmon kyläyhdistys ry

TOHMO

Kemijoki ikivirta, Suomen suurin ja kaunein. Siinä se on virrannut Tohmon törmän alla hamasta jääkaudesta saakka. Se oli tie, metsäsaamelaistenvaltavirta. Sitä pitkin kulkivat tavarat, tieto ja sivistys. Ja sitä pitkin kulki ensimmäinen tohmolainen1600-luvulla. Tohmon törmälle oli hyvä asettua taloksi.

Isännät kaatoivat puita, rakensivat pytinkejä ja kyntivät kivistä kamaraa. Syksyisin mäellä lainehti keltaiset ohrapellot. Perunamaat vihersivät. Lehmät laidunsivat jokivarren rantaheinikoissa. Maitoa ja lihaa tuli naudoista ja poroista. Mikä oli elellessä.

Mutta aina ei päivä paista. Useamman kerran joutuivat asukkaat tempaisemaan kaikkein kalleimpansa mukaansa ja säntäämään karkuun. Ensiksi olivat vihovenäläiset ryöstö- ja kostoretkillään, sitten tulivat maailmasotien ankarat vuodet.

Kahdesti piti koota koko pesue muuttokuormaan ja lähteä evakkoreissuun. Nykyisin Tohmo on rauhallinen ja viihtyisä asuinpaikka aivan keskustaajaman kupeessa. Kaikki palvelut ovat tavoitettavissa muutaman minuutin autoilun jälkeen. Työpaikkoja tarjoavat kaupungin omistamat laitokset, useat kone- ja kuljetusalan yritykset sekä majoituspalvelu. Vapaita asuntoja on saatavissa entisen Rajavartioston alueelta.

Harrastusmahdollisuuksia löytyy joko kaupungin keskustasta tai lähiluonnosta. Kalastus-, metsästys-, marjastus-, veneily- ja retkeilymahdollisuudet ovat aivan kylän tuntumassa. Hyvin hoidettuja latuverkostoja on Peurakankaan lisäksi läheisissä tunturikeskuksissa.

Tohmon vanha koulu

Kuvassa oleva Tohmon vanha koulu on Kemijärven vanhimpia kouluja ja nykyisin tila on yksityisessä käytössä.

Tohmon kylä sijaitsee n. 7 km Kemijärven keskustasta pohjoiseen 5- tien varrella. Kylään kuuluu ns. Karvakon alue lisäksi asutusalueen tienvarsi. Kylä sijoittuu Kemijoen ja Peltojärven väliin.

FB sivut Tohmon kyläfoorumi