02.04.2024: Suuri persenäyttely

Rakasta itseäsi ja kunnioita kehoasi, olipa perseesi tai kehosi millainen tahansa.

Näyttelyn avajaiset Kemijärven kirjastolla tiistaina 2.4. klo 17. Tekijät myös paikalla, kahvitarjoilu.

Suuren persenäyttelyn lähtökohtana on kaikkien perseiden pyhyys niiden koosta, koostumuksesta, iästä ja tarinasta riippumatta.

Kiertävä valokuvanäyttely, samoin kuin PerSe-projektin aikana syntynyt PERSE-kirja, on perseennäyttö yksipuoleiselle persekuvastolle sekä vääristyneille kehonkuville, jotka voivat pahimmillaan johtaa häpeään, kateuteen, itsesyytöksiin, katumukseen, syömishäiriöihin, fitnessvouhotukseen tai johonkin muuhun itsensä rääkkäämiseen.

Suuressa persenäyttelyssä on 17 persetaulua ja yhtä monta persetarinaa, joissa perseensä paljastaneet tavalliset suomalaiset pohtivat suhdetta kehoonsa, perseeseensä, alastomuuteen tai mihin tahansa, minkä kokivat kertomisen arvoiseksi.

Suuri persenäyttely Kemijärven kirjastossa on järjestyksessään kahdeksas persenäyttely.
Aiemmin näyttely on ollut esillä Mikkelissä, Kangasniemellä, Oulussa, Jyväskylässä, Sallassa ja kahdesti Tampereella.
Galleria5:ssä (Oulu, 1.2.–19.2.2023), Galleria Ratamossa (Jyväskylä, 20.7.–13.8.2023) ja Galleria Nykyajassa (Tampere 111.9.– 10.10.2023) persenäyttely oli gallerioiden selvästi suosituin näyttely ja siten myös yleisömenestys. Sallaan, samoin kuin Kemijärvelle, näyttely päätyi kirjastojen omasta aloitteesta.

Menestys ei ole yllättänyt tekijöitä. Ei myöskään kritiikki, jota hanke sai, ennen kuin oli alkanutkaan, saatuaan keväällä 2021 apurahan Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon maakuntarahastolta persetekstien kirjoittamista ja valokuvanäyttelyn järjestämistä varten.

Tekijät:

Jenny Albrecht, 39, on reikihoitaja, valokuvaaja ja hyvinvointiyrittäjä. Suuri persenäyttely on kesällä 2022 valokuvaajaksi valmistuneen Albrechtin ensimmäinen valokuvanäyttely, ja PERSE: Peilikuvia (2022) on hänen esikoisteoksensa.

Samuli Arkko, 42, on suomeksi ja espanjaksi kirjoittava kulttuuritutkija, kirjailija, toimittaja ja suomentaja. Arkolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Hän on suomentanut neljä espanjankielistä kirjaa ja tehnyt yhden dokumenttielokuvan. Ideoimassaan PerSe-projektissa hän toimi kuvausavustajana, valomiehenä, haastattelijana, tekstien kirjoittajana ja kirjan taittajana.

Kemijärven kirjastossa 1.-30.4.2024 (1).png

Sijainti: Kemijärven kaupunginkirjasto